KISKÖREI HALLÉPCSŐ ÉS VÍZERŐMŰ

A 2014. októberében átadott Kiskörei Hallépcső feladata, hogy biztosítsa a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. Nyáron a szintkülönbség akár 10 méteres is lehet. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában kialakítottak egy monitoring helyiséget, ahol a halak mozgása kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg, vagy akár interneten keresztül is lehet követni.

Kisköre egyik kedvelt turisztikai célpontja, Magyarország legnagyobb vízerőműve az Üdülőterület-sziget mellett található. Megközelíthető a Kiskörei Focipályától 1 km-re mindössze negyed órányi sétával vagy akár a közelben lévő buszmegállótól 10 perc alatt. Kiskörei Vízlépcső részeként megépült, 1974-ben üzembe helyezett Kiskörei Vízerőmű 28 MW beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve. A vízerőmű a Tisza folyó duzzasztásával létrejött Tisza-tó megújuló vízenergiájából 4 db csőturbina-generátor egységgel, környezetbarát módon állít elő villamos energiát.

A vízerőmű előzetes írásbeli megkeresés alapján biztosít szervezett, 1,5-2 órás csoportos üzemlátogatást, ahol a látogatók szakképzett kísérő vezetésével ismerhetik meg az erőmű működését.